Warning: Use of undefined constant wp_cumulus_widget - assumed 'wp_cumulus_widget' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/it-faggruppen.dk/public_html/blog/wp-content/plugins/wp-cumulus/wp-cumulus.php on line 375
Category "Uncategorized" /// it-faggruppen.dk

it-faggruppen.dk

 • Kalender

  april 2021
  M T O T F L S
  « apr    
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Subscribe

 • Vi skriver om

 • Hvem skriver her

Referat at temadag om Cloud computing

03/29/2010 (Uncategorized)

10:00-11:30 Carsten Jørgensen fra Devo Team om Cloud Computing & Cloud Security
Cloud Computing er ikke kun hype – det er den logiske fremtid for computerbrugere og hardwareudbydere. Servere og software flyttes alt sammen online. Hvorved du som bruger kun betaler for det du benytter. Hvilket giver en uhørt høj fleksibilitet, og mindsker de økonomiske udfordring for de der ønsker at starte eget firma. Nu kan enhver med et kreditkort og IT adgang opsætte sin egen server på et kvarter. Takket være den online mulighed for hurtige op- og nedskalering på dit hardwareforbrug, er de gammeldags serverer snart fortid. IBM, Microsoft, Google og Amazon er alle i gang med at oprette kæmpe “containerparker” over hele verden, for at imødekomme og definere dette nye marked.
Cloud Security – Den største udfordring bliver måske “hvem ejer din data?” Tidligere var data opbevaret i firmaets serverer rum, mens det i dag er gemt et ukendt sted i verden ved en underleverandør til det firma du betaler for lagerkapacitet, og hvem ejer så din data? Box.net har f.eks. indført muligheden for at ændre kontrakten med kunden uden varsel, hvornår de synes. Mens firmaet Coghed.com giver dig to dage til at gøre krav på dine data efter ophørt kundeforhold, og har de ikke hørt fra dig inden da, slettes alt. Kort fortalt er Cloud Computing præcis ligeså usikker som de systemer vi har i dag. Man bør derfor altid vurdere hvilken informationer man ønsker at gemme hvor, og hvorfor, og hvis du har brug for høj sikkerhed bør du skabe en “lukket Cloud” som f.eks. NASA har gjort.

11:30-12:00 Martin Høegh Mortensen fra IT & Telestyrelsen vedr digitaliser.dk er i skyen
Som projektleder på digitaliser.dk’s overgang til Cloud Computing delte Martin sine erfaringer og succeshistorie med os. Fra et projekt hvor alt der kunne gå galt, gik godt, og hvor alle bekymringer blev gjort til skamme. For uanset de mange søvnløse nætter og endeløse bekymringer viste det sig at Cloud Computing fungerer, således man i dag både sparer penge, har opnået den fleksibilitet man ønskede og fået skabt en succeshistorie der kan fremvises. Det viste sig at den største udfordring var at finde et firma der ville stå for driften af Digitaliser.dk – da de fleste udbydere fortsat ønsker at sælge egne hardware løsninger. Amazon.com blev valgt som udbyder af den rå hardware, og har endnu ikke skuffet, men det krævede da lidt tilvænning ikke at kunne ringe til sin serverudbyder.

13:00-14:00 Ellyssa Krokski Libraries and the Cloud (in english)
Forbrugerne benytter sig Cloud Computing når de f.eks. bruger Delicious til at gemme bookmarks online, billeder ved Flickr, Picnic for billedredigering, gemmer video ved Youtube, laver præsentationer ved Slideshare og tager backup af data ved Box.net – Dvs. at Cloud Computing er webbaseret løsninger for vores IT behov. Forbrugeren har adgang til sine data fra hvilken som helst enhed med internetadgang.
Producenternes store omstilling går på skiftet til at udbyde en service frem for sælge et produkt. En udvikling der er meget lig dengang firmaerne gik væk fra at producerer deres egen elektricitet, men i stedet købte det af en ekstern producent. De amerikanske biblioteker har på mange forskellige måder tager Cloud Computing til sig (grupper på facebook, brug af Flickr, blogs, wikis). Men udviklingen er også kommet til Europa hvor f.eks. Det Britiske Kongelig Bibliotek bruger 900 GB online lagerkapacitet for at tilbyde detaljeret søgning på deres side. Fordele – Lave udgifter, skalerbart, ingen installation blot brug, pålidelighed, sikkerhed, adgang til info fra alle steder, muligheden for komplekstsamarbejde, grøn energi. Ulemperne – Data bliver offentligt ved at blive gemt ved 3. part, data beskyttes ikke på samme måde mere, risikoen for datatab, firmaer der bliver overflødige, hvem ejer data (facebook ejer dine billeder, Amazon sletter selv dine ebøger på din Kindle når de vil), applikationer udviklet er låst til den platform de er udviklet til, du afgiver altså en del kontrol ved bug af Cloud Computing.

14:30 – 15:15 Sune Toft fra Headnet
Cloud Computing inddrager brugerne fra start af, og du møder dem derfor på deres niveau. Software as a Service er den platform hvor de store besparelser er at finde. Ved at skifte til f.eks. Google Apps tager man springet til online brug af software. Det er billigere, hurtigere og du drager fordel af udvikling med det samme. Hvor Microsofts Office 2010 f.eks. har været i udvikling siden 2007 før du køber produktet, får du enhver softwareudvikling tilbudt med det samme ved en online udbyder af software.

15:15 – 16:00 Magnus Jølner & Henrik Dybdahl fra Helvetikat vedr.Google Wave
Brugt som planlægningsværktøj og har vist sig yderst brugbart for deres projektarbejde. Ikke blot er det gratis software, men denne hybridform mellem chat, mail og datadeling gør elektronisk samarbejde en til en fornøjelse. Dog er Google Wave fortsat et beta produkt, så de mange muligheder Google lokker med, er endnu ikke virkelighed, f.eks. Drag’N’Drop billeder til samtalen. Ligeledes mister man hurtigt overblik over samtalen hvis alt for mange deltager i denne samme session.

Referent: Thor

No Comments »

?>